Anksioznost

Anksioznost

Anksioznost predstavlja osećanje neprijatnog iščekivanja i predosećanja, strepnje i neizvesnosti.  U našem jeziku koriste se još i reči neodređeni, iracionalni strah, zabrinutost, napetost. Javlja se u situacijama koje karakteriše neizvesnost, odnosno, kada događaj koji će se desiti procenjunjemo kao nekontrolabilan i neizvestan u pogledu ishoda.

Ispoljavanje anksioznosti

Može se ispoljavati na tri nivoa, a to su nivo naših misli, telesni nivo, koji nam je i najočigledniji i ponašajni nivo.

Posmatrajući sadržaj misli i misaoni proces mogu se javiti sledeće teškoće: intenzivna neodlučnost, konfuznost, intenzivna briga, promišljanje, smanjena usmerenost i fokusiranost na zadatak, jer se okolina pretražuje za potencijalnim znacima opasnosti, koncentracija opada i teško se usmerava, negativna imaginacija, negativno samoobraćanje i govor, misli o begu iz date situacije, zaboravnost, nemogućnost usredsređenja na zadatak, instrukcije i praćenje procesa generalno.

Posmatrajući telesne i fiziološke reakcije uobičajeno se javljaju: mišićna napetost, naglašena aktivnost vegetativnog nervnog sistema: ubrzan rad srca, povišen krvni pritisak, zevanje, crvenjenje, nagon za uriniranjem, trnci po koži, leptiri u stomaku,  drhtanje, znojenje, sušenje usta, zevanje; gubitak apetita, nesanica, stezanje i gušenje…

Posmatrajući ponašanje pojedinca možemo uočiti : grickanje noktiju, letargični pokreti, povlačenje, izbegavanje kontakta očima, naglašeni pokreti, zategnuti stav tela, izbegavanje rizika i igranje na „sigurno”, uznemirenost, vrpoljenje i td.

Važno je razlikovati takozvanu normalnu anksioznost, koja se prirodno javlja kada nam je nešto važno i u situacijama gde želimo da ostavimo povoljan utisak . Problem postoji onda kada su neki od nabrojane grupe simptoma toliko izraženi da nas blokiraju i ometaju svakodnevno funkcionisanje, odnosno, da osećamo da smo preplavljeni.  Anksioznost takođe može i predstavljati tzv.vrh ledenog brega, odnosno, javljati se samo kao površinski simptom koji nas upozorava da je potrebno rešavati dublje probleme unutar ličnosti, koje su najčešće rezultat potiskivanja. U tim slučajevima je potrebno potražiti pomoć psihologa.

 

 

Zakažite Vaš termin


Zakažite Vaš termin

Send this to friend